33

Andai Itu Takdirnya

Biasanya kalau bosan, onlinelah kejenya..
Tapi sekarang, cemuihh aihh asik online je..
Cunndaa godek-godek muzium novel cunndaa..
Study la pulak sekarang nie..

Dalam banyak-banyak novel,
Novel Andai Itu Takdirnya yang cunndaa pilih untuk khatam..
Novel ni sangat-sangat lah best..
Mengajar erti kehidupan, tanggungjawab, rasa sayang, persahabatan dan rasa bila diri terbuang..
Mengisahkan Nur Alia yang berkahwin dengan Syed Aizril kerana ditangkap khalwat
 oleh sifat dengki Faizal merangkap kawan baik Aizril sendiri.
Malam pertama mereka sangatlah menyedihkan,
Hanya alas kaki dihadapan toilet dijadikan tempat tidur yang paling sesuai untuk Alia.

Alia menjadi BALU sebelum tiba masanya..
Anak mereka menjadi anak YATIM sebelum tiba waktunya.
Sembilan bulan Alia pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling. Oleh kerana perbezaan darjat, Alia terbuang oleh keluarga Aizril dan terbuang daripada keluarga sendiri kerana telah memalukan keluarga.

Mereka hendak menjodohkan Aizril dengan sepupunya, Emelin.
Dalam perjalan ke perkahwinan Aizril dan Emelin,
Aizril ditimpa kemalangan sebelum mereka berkahwin.


Family Aizril merayu supaya Alia yang menjaga Aizril untuk memulihkan semangatnya 

Apabila sudah mengetahui siapa sebenarnya Emelin.
Akhirnya Alia bersetuju  untuk balik semula kepangkuan Aizril setelah berbincang dengan Musliha, kawan baiknya.

Sifat dengki manusia memang raja dalam diri jika iman tipis.
Pelbagai cara Emelin gunakan supaya Alia dan Aizril berpisah..
Pelbagai helah yang digunakan.
Akibat tercabar dan rasa jeles terhadap Alia,
Akhirnya Aizril ingin menikahi Emilin semata-mata untuk membalas dendam pada Alia..
Aizril meminta Alia memilih warna baju pengantin mereka.


NAK TAHU APA YANG BERLAKU SELANJUTNYA KEPADA PERKAHWINAN MEREKA KENALAH BACA ye DALIM...

novel ni 10 bintang setengah cunndaa bagi..


Ni sebahagian Koleksi novel cunndaa....

p/s : uhhh...sangat bengang bila orang pinjam novel cunndaa tapi buat harta dia...
tak reti-reti nak hantar... 
Bengang kuasa dua bila novel baru beli....tampar laju-laju  kang...

Pakai Baju Warna Ceria, Sudilah KOMEN sepatah dua

33 Orang Komen:

tikin said...

akak !!! hehe..excited ni..saya suka baca nvel andai itu takdirnya..dah nyk kli ulang bace cite tu...best sgt..hihihi^^

schaze zainn said...

schaze suke baca ombak rindu :D
lepas tu buku tulisan hasil sharifah abu salem. memang best!


new entry : Kenapa Orang Islam sembah bangunan kain hitam itu?

new segmen : 2nd Syazana Segmen - Cari Cayote Menyorok

lala lalilu said...

warghhh ! andai i2 takdirnyaa . hihihi *exited* antaraa novel yg TERbest kn ? hehehe . sukaaa :)

Kak Sal said...

cunndaa chanteknya posting entry nie..cemana buat bagi sipnosis novel tu berada dalam kotak??

nur amalina athman said...

novel nie sedih dan sangat best..
kalau wat drama..mesti best..:d

syaimz said...

hooo,gapo tuh novel2 ho tu? aku kureeeng sikit membaca novel.tapi respectlah pada orang yang membacanya :P

Cik Ezy said...

byk nye novel..
hehe..
cik ezy pon mnat novel..
rasenye novel ni dh bace kot..
xingt..
huhu

cunndaa said...

@tikin : akak pun sama..banyak kali ulang tapi tak bosan2 baca kan...best sgt2

cunndaa said...

@schaze zainn : ombak rindu 2nd best...cunndaa pun suka..cuma sambungan die taksuka..tgk la koleksi novel cunndaa tu, ombak rindu dh ilang title dh...asyik khatam je..

cunndaa said...

@lala lalilu : yups dear....paling best^^

cunndaa said...

@Kak Sal : cunndaa tak buat tutorial, nnt cunndaa bg link blog yg buat tutorial kat akak ye..

Abang Stalker said...

ala..cte ckit2 r..potong stim.cte r byk ckit.duyai..nk p bli novel yg mls ni.pnjm seketui yunk,nk bt harta la.ahahaha

Ms Lya said...

fuhhh!! same la cunda ngn lya..
lya pn suka sgtttt bca nOvel..

syarifahsidrus said...

boleh menangis baca novel tu kan walaupun da baca banyak kali..hehe

laskar pelangi said...

best sangat kan novel tu..memang menangis gilew2 la sambil baca. habis cadar katil basah..sampai sanggup tidur kul 3 4 pagi semata mata nak cepatkan habis baca..memang best sangat sangat;)

cunndaa said...

@Abang Stalker : abg kena beli novel ni bg kat misszra...bia dia bacakan cite ni tuk abg...
nak buat harta, oppsss..sori ye dalim ^^

cunndaa said...

@laskar pelangi : setuju sangat2 la dear... tido lwt, mata bengkak, xkisah demi novel ^^

Nonie said...

hah sama!!..
skit jgk la..sbb byk jgk novel nonie jd reta orng.siap wt mini library lg ngn novel pinjm tu..adoiiii

artblog said...

visit me back

nina athirah said...

kak cundaa..novel tu mmg bes!!baca berkali-kali pon bole nanes lg..akak dah ada lg tiga novel siti rosmizah??yg len pon bes jugak!!

diana said...

banyak nya novel..
kalau akak
tak de masa nak baca2 novel ni..
sibuk..:p

M Fizan said...

huhu banyaknya novel cik cunndaaa....

meh nak pinjam andai itu takdirnya..kih3

Miecyber said...

Memang tak suka juga ,orang yang suka buat harta orang lain macam harta sendiri jer...

Spratly bergolak ,risiko konflik 6 negara

ashafanie said...

minat membca..tp xsuka membeli..hhehe..novel ni prnh bca bbrape thn lps..member pnyer...mmg best..rsaya 3x bca..:-)

ABU said...

rajinya..bagus bagus..

vampire's lovex said...

mak !!! banyak nye novel.....nak pinjam hehehe

alif haris said...

woah byknye koleksi novel die .. kaki novel la ni :D hehe

UYC said...

wahhh kaki novel erk :P

Miz Novexx said...

nak baca!!!! kak cundaa,novel ni baru ke dah lama??? kalo dh abes stok camne, cerita la sampai abess....huhu

Bui Idzra Ryn said...

hampir semua novel tu bui pun ader gak..hehehe

cunndaa said...

@Miz Novexx : novel ni dah lama, cer g kedai buku..hope ada..mmg best ^^

PeRmAtA bIrU said...

macam best je... adoi..nak gak baca novel tu..

niena shopping2u said...

sy xleh bca novel.. mula la nk nangis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TENKIU DAUN KELADI, JEMPUT DATANG LAGI
PUSH >