18

PILIHAN DI TANGAN ANDA...

Salam,


Hai Adik Abang Kakak-Kakak Manis Sekelian,
Cunndaa nak share sal TERAPI TEKANAN.
Semua yang hidup mesti pernah rasa stress, burn out, tension, badmood..
Kalau korang semua tak pernah hadapinya, memang tabik spring lah sambil geleng kepala tanda tak percaya..
APA CARA ANDA UNTUK TANGANI TEKANAN TERSEBUT??
✿ TERAPI LUAHAN ✿
Bila kita ada masalah tak kira besar or kecik..
Luahkan kepada kawan yang PALING kita percaya.
Ceritakan kepadanya tentang masalah kita..
Tak perlu minta untuk beliau selesaikan..
Jika beliau tidak mampu untuk memberi penyelesaian.
Cukuplah sekadar menjadi pendengar yang setia.
Pendengar yang memahami..
Bukan pendengar yang kaku..
Bukan pendengar yang bisu..
Apabila masalah dikongsi bersama..
Sekurang-kurangnya kita akan rasa lega walau sedikit..
Tapi, Jika masalah tersebut dapat diselesaikan..
Lagi lah akan rasa lega...
....SENYUM LA SIKIT....

✿ TERAPI KETAWA ✿

Bila masalah tu menghimpit diri..
Kepala yang tak pening pun, automatik akan jadi pening...
Mula la semuanya tak kena..
Orang lain senyum pun,
Kita cakap..."pehal ko senyum-senyum"...
Tak baik taw cakap cam gitu.....
Jangan la marah-marah sayang...
Cuba la cari bahan jenaka...
Tang ni Cunndaa suka...winkWINKwink...
Time korang rasa tensen ngan bos ke,
Staff bawahan eksen berlagak macam die teror..
Cuba korang buat derk je..
Pastu onn lappy..
Tengok Maharaja Lawak kat U TUBE
Sure tensen korang akan ilang....

✿ TERAPI LUKISAN ✿

Dulu kat sekolah,
Tak nak amek Lukisan..
ha tu laa...
Lukisan ni boleh dijadikan terapi bila kita ada masalah...
Dengan lukisan ni, 
Kita boleh melukis apa saja
Tanda protes, geram, sakit hati. cinta ditolak mentah-mentah.
Tak ade ketas A4, 
Buku sekolah adik-adik kan ade...
Koyak je tang bahagian tengah tu...
kehkehkehkeh...
Lukisan anda saat tu menggambarkan tahap emosional anda..
Jika lukisan tu ade rintik ujan, pelangi..hati terbelah dua..
Korang Jawab la sendiri ye apa makna emosi anda saat tu....

✿ TERAPI WARNA ✿

Warna pun main peranan gak.
Kite dah pening kepala tahap nak muntah dah
Tiba-tiba ade adik ni datang jalan lengang lenggok depan kita..
Sambil makan eskrim pulak tu...
Pakai baju ceria sangat..
Bawa belon warna warni
Kalerpul..
Menarik di mata..
Warna tersebut serba sikit akan menghilangkan rasa tensen anda.
Tapi terpulang pada individu juga terapi warna ni..

✿ TERAPI MUZIK ✿

Jum P Karaoke..
Tensen la weyhh...
Tu la ayat yang biasa Cunndaa dengar..
Bukan kawan cunndaa oke..
Cunndaa dengar masuk telinga kanan kuar tinge kiri je..
Cunndaa tak ikut pun...kikikiki
Dengan muzik, lagu rock, nasyid, balada, dangdut, irama mesia, indieband
or lagu pocho-pocho takpun chicken dance..
Cuba korang masuk dalam dunia muzik time korang tensen.
Mesti korang nyanyi tak hengat dunia kan
Walau bingit telinga kawan sebelah
Korang tetap menyanyi ala-ala gelek sikit...
Janji korang rasa puas
Dah namanya untuk hilang tensen kan...
Dalam Hati "ada Aku kesah" 

✿ TERAPI ALAM SEMULAJADI ✿

Cunndaa suka yang nie....
Pergi pantai..pergi tasik..pergi mandi laut..
Owh..besnye..
Hilang tensen..
Jum kite pi nak...? kikiki

✿ TERAPI PELUKAN ✿

Mintak mak/ayah/suami/isteri peluk..
dengan pelukan tu,
kita akan rasa satu semangat..
Bisikkan kata nasihat dan semangat
di telinga orang yang menghadapi masalah
Sedikit sebanyak akan membuatkan beliau tenang...

RIANG HATIKU BADAN BERTUAH
PUNYA TEMAN YANG COMEL DAN MANJA
BERJANJI AKAN SELALU BERSAMA
MENEMANIKU SETIAP MASA.

TENKIU FOR EVERYTHINGS....
SAHABAT SUSAH DAN SENANG..
LOVE U SO MUCH MY DEAR SAYAM..
Sekian, 


Pakai Baju Warna Ceria, Sudilah KOMEN sepatah dua

18 Orang Komen:

ariana's said...

Thanx 4 sharing..Bagus tip2 ni..:)

zie said...

best2.. ^^

tikin said...

bgus la tips ni..kne cube ni..hihihi ^^

Cik Nin said...

smalam cik nin dah buat terapi ketawa. wink2 ^_^

entry terbaru utk yg ade gigi: GIGIKU GIGIMU JUA...???

cunndaa said...

@Cik Ninheheee...ciknin, kan kite buat terapi ketawa sama2 ptg semalam...heheee.....

Nur Amira Radhiah said...

nice entry :)

susu said...

riang hatiku bdn bertuah..punya teman yg comel dan manja..lalalalla

~::KUYA HARIS::~ said...

sy suka terapi ketawa dengan melukis tuh cundaa.hehe ^^ kalo melukis tu rasa sangat sangat laa kreatif gila.haha XD pada hal ntah pa2 aje yang dilukis.hehe ^^

Abang Stalker said...

abg ske yg last..terapi pelukan.tp xde org nk peluk..sob..sob3.. :(

Abang Stalker said...

cunndaa...abg nk yg last..plisss..pliss...haha

cunndaa said...

@susudanDAN je suke ye...tengok la sape yang bagi lagu ni time i bersedih hari tuu..i saje taw letak lagu ni kat blog nie...sayang suer @susu so much...pic u sebelah i tu comey...hehehe

cunndaa said...

@~::KUYA HARIS::~ Yup KUYA, betui tu..law emosi yang kawal diri, mcm2 akan dilukis kalaw tensen...hehee..kalau boring pun mcm tu gak kan...hehhee

cunndaa said...

@Abang Stalker cepat2 la kawen ngn MissZra...tiap2 hari boleh yang last tu..hehehheee...

sobsobsob...tumpang bersedih... =)

Tasha said...

nmpknya cundaa telah praktikkan apa yang telah dipelajarinya dari kelas tekanan dan sokongan. mesti dr rosadah bangga.

cunndaa said...

@Tasha Sha: hahhaaa...yang terapi grup kite kak daa x karang dlm blog nie...nnt nak share link ngn Dr ah...leh bodek markah exam nnt...kikiki

HAJAR hasan said...

thanks for sharing. sye cbe praktikkan. hee~, ble sye tension, sye bkk entri ni. ;)

cunndaa said...

@HAJAR hasan hahahaa..okey dear...

Nora Shahaira said...

akak suka nasihat tu..selalunya lebih kurang begitu la akak nasihatkan orang yang stress ni...
tapi, bila dah terkena diri sendiri..baru boleh rasa apa yang orang tu rasa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TENKIU DAUN KELADI, JEMPUT DATANG LAGI
PUSH >