33

Doodle Raya Bertudung | Apakah itu Senggugut

Salam semua..
Cunndaa kurang sihat sedikit. Mood nak blogwalking pun dah kelaut.
Apa yang cunndaa nak kongsikan kat sini adalah info Senggugut..

Apakah Senggugut?
Senggugut adalah penyakit yang melanda kaum hawa semasa period. Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea. Ia merujuk kepada kesakitan yang dialami semasa permulaan period. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali period. Untuk sesetengah gadis, mereka mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit.


Apakah yang menyebabkan Dismenorea?
Kamu mungkin mula mengalami senggugut sekitar 6 hingga 12 bulan selepas bermulanya period kamu yang pertama. Untuk sesetengah gadis lain, mereka mungkin mula mengalaminya apabila mereka berumur 20 atau 30. Kesakitan dismenorea ini adalah disebabkan pengecutan atau pergerakan kuat otot-otot uterus. Dismenorea mungkin menjadi disemenorea primer atau sekunder bergantung kepada penyebabnya.



Info : KOTEX


Doodle Kat bawah ni adalah doodle Raya Cunndaa..



Pakai Baju Warna Ceria, Sudilah KOMEN sepatah dua

33 Orang Komen:

zati embong said...

wah birunya mata dia!

org cakap pas kwen hlglah sengugut.

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Adakah itu bermakna tu la bju raya ta0n ni? ihihihi

kjaharun said...

tiap kali priod, mst senggugud, normal ka??

cunndaa said...

@zati embong : hope macam tu lah..tak tahan bila time kena serang senggugut....

cunndaa said...

@MissCt a.k.a MuqDeq : baju raya tahun ni waner pink...kekekekee

Anisa Hang Tuah said...

sengugot sgt sebati dgn diri ini
:|

cunndaa said...

@kjaharun : ramai orang yang alami senggugut tiap kali period kan, tapi ada yang langsung tak pernah alaminya, klik info kotex tu dan ada explainkan apa punca dan sebabnya..

muhamad hanif said...

sakit tak kalau sengugut ? Err.,

kompem taun ni tema biru kan.



AHHAHAHAHAHHHA

schaze zainn said...

wah biru gitu mata dudel tu xP

alhamdulillah schaze tak pernah lg senggugut teruk.

just selalu moody je la..hihi

Lalalililulu said...

comel je dodle...ehehe

alif haris said...

errr ..


doodle pakai contact lens eh kak :D

shida'R said...

cantik giler cunnda doodle tu..jelesnya wane biru hehe..nk satu.... :)

MissCt a.k.a MuqDeq said...

o0o0o...
Klu cmtu kne lukis kaler pink la..
Mata p0n biru tu.. Hehe...

Kalu do0dle sbijik p0n baik gk ni..
0k sy mntk diri dlu.. Larikkkkkkkk

Anyyss Shuhaimi said...

doodle itu comel!! nak! :)

cunndaa said...

@muhamad hanif : sakit cik abg oii.....

muse said...

lawa doodle ni hehe macam tuan punya blog..

shekyn chipsmore said...

mmg setiap kali period ada segugut yg amat mnyeksa kan..waaaa!!!!

Izzul Amir said...

alahai comelnyaa ! :'D

Wanie said...

wanie jarang nak senggugut terok2..kesian tengok kawan2 yg senggugut sampai guling2..huhu

comel doodle raya..hehe

Nisa Si Gadis said...

uworh omey omey yerrr . ehee

Fathiah Hamim said...

orang kata kalo senggugut teruk, tahap tak leh bangun susah dapat anak. huhu

Lea IsNaw! said...

owh baru taw senggugut tu apa
ingtkan sama mcm sesungut..keh3

Cik Azizah said...

jijah ade info lagi banyak ttg senggugut n herba membantu hilangnya senggugut..hehe

abghani said...

banyak minum air panas utk mencairkan ketulan darah.

i folow yr blog

Khairil said...

errr..saya tak pernah mengalaminya...hahaha

caliph shuriken said...

siyes lawa doodle raya ni ^^

cunndaa said...

@Cik Azizah : jijah, nnt share ye sbb cunndaa selalu senggugut la dear..

cunndaa said...

@abghani : tq, cunndaa dah folo back

cik sue ;) said...

mung senggugut la tu kan..?hehe

nadia fatihah said...

wah semua biru , mata pon biru? hakhak

senggugut xde da lepas bersalin. betol ke?

lilypelangi said...

comel la doodle awk ! :)

Abang Stalker said...

cantik bju raya cunndaa.tahun ni pakai jubah ke? :)

miss lollipop said...

sy prnh senggugut...bese 1st n 2nd date je. sakit glee kot...kwn2 sy salu ckp, law sy senggugut sy jln cm org brpntang :D

*kQ cundaa..cmne kQ cundaa uat corak at tdung n baju doodle tuh???*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TENKIU DAUN KELADI, JEMPUT DATANG LAGI
PUSH >