47

Tutorial Melukis Doodle

Salam Pertengahan Ramadhan kepada semua Ummat Islam.

Sekarang musim doodle agaknya, rata-rata blog ada doodle tak kira lah doodle yang dilukis sendiri, atau hadiah daripada blogger lain ataupun sebab menang segmen. Yang pasti doodle tu semua comel dan cute.

Kali ni cunndaa buat tutorial untuk melukis doodle. Kepada sesiapa yang berminat nak melukis doodle, bolehlah mempelajarinya.

Cunndaa melukis doodle menggunakan PAINT TOOL SAI. Jadi dalim semua bolehlah DOWNLOAD Paint Tool Sai tu di GOOGLE ye.. Pergi godek-godek google ye adik kakak abang sayang sekalian.

Cunndaa harap dalim semua boleh faham dengan First Tutorial melukis doodle menggunakan Paint Tool Sai daripada cunndaa nie.. Andai tak faham jugak, jangan segan silu tanya cunndaa ye..

OK, Tutorial bermula... 

Gambar 1

Gambar 2

UPDATE
Sori3.cunndaa terlepas pandang step ni.
1.  Klik pada simbol pen.
dan akan keluar satu layer baru.
Gambar 3

Gambar 4

Gambar 5
Gambar 6

Gambar 7

Gambar 8

Gambar 9

Jika ada sebarang pertanyaan, boleh tanya cunndaa ye..

Pakai Baju Warna Ceria, Sudilah KOMEN sepatah dua

47 Orang Komen:

cik violet said...

comeyl ;)

sharifahzakiah said...

kalau tangan kerahhhh mcm z ni, mmg dop jadi bnda cunda. huhuhu org brseni je boleh buat doodle ni :)

laskar pelangi said...

wahhh! nak try ah satgi;) thanks dear sudi share~~

Cik Azizah said...

wah kreatif betol cunndaa ni..terbaik lah! nak try blejar gak..harap2 hasil tgn ni ade seni..hehe

Bigdaddyz said...

erk...macam tak reti jer jari jemari ni...hehe

MATA HITAM said...

x faham la...x de pun butang edit kat bawah pen 2..x pat pon nk lukis... :(

cunndaa said...

@sharifahzakiah : dulu cunndaa pun tak reti jugak z, pastu lame nampak la rupa doodle tu..heheee

cunndaa said...

@laskar pelangi : ok trai taw dear...
welcome

cunndaa said...

@Cik Azizah : ok jijah, selamat mendoodle ye... ^^

caliph shuriken said...

aktif jgak kacau dodol kt sini.. nice tutorial ^^

cunndaa said...

@MATA HITAM : cunndaa terlepas pandang satu step, cuba try lagi... ^^
gud luck

fahmie firas said...

@sharifahzakiah

Best entry nie.
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.
http://fahmiefiras.blogspot.com/

hamzah ian said...

susah juga tu.. huhuhu

cik sue ;) said...

wah..!pndainye dia..hehe. aku d0p pndai la wak g0ni. tange xd0p siput..hehe

cunndaa said...

@hamzah ian : masa 1st time buat tu susah la jugak, tp bila lama2, ok je..hehee

cunndaa said...

@cik sue ;) : hahaahaa..tgn aku xdok siput jgk ya..hehee

Nur Marha Irdina Bt Salmardi said...

sya teringin nak buat..but
tak install lagi lorhh... :)

puteri kasih said...

wah akak pun nak try la cmni..cute

nurani said...

seyes mmg xpndai wat..n tertanye2 je..
nsb bek ade nme software..pasnie nak bljr lak..:)
maceh2..:)

muhamad hanif said...

kalau dah tangan tak berseni, tutor mcmana pun tetap tak jadi.


haiiihhh!

shida'R said...

comel cam cunnda jga heheee,

Terbelog said...

kalo x kreatif lain jd nanti ni hehe

nazirah said...

wah bestnyeee.. huhu tengok cam sng je tapi tk taw la lum cube lg hehe.. neway.. tanx for sharing ;)

kjaharun said...

nice info :)

Aku Afzal said...

oo afzal buat doodle gna AP.huhu :P rupanya cenggini buatnya :) trimas2

Nisa Si Gadis said...

nisa buat doodle gune paint tol sai . ehee sng kan ^.^

syiela said...

alamak akak x berseni.. mmg sah2 jadik lain nanti

nina athiramisu said...

thanx ye kak cunndaa syg..nty bole try..wee wee!!

MissCt a.k.a MuqDeq said...

Jd.. tQ sgt..
Nnt wat la yg pkai tudung plak n cmne na kaler..
^_^

alif haris said...

hehehe alif pn nk try lah nnt hehe thanks kak cunda :)

Anonymous said...

kak cunndaa... macam mane nak warne kan doodlez nie... hehe
dah menjadik doodlez sye... hehe
nice tuto!... hehe

cunndaa said...

ok, lepas ni cunndaa wat tutorial doodle bertudung dan warnakan doodle..

terima kasih semua

nadia fatihah said...

hihi, sy taw buat pakai photoscape je..nice sharing sis :)

EjAt_mU89 said...

jln cni

Wanie said...

ade gak akhirnye org buat tuto gune paint..:) kena download dulu..wanie takde lagi software ni..

SeniKraf said...

menarik..boleh cuba nnt..:)

Mekar said...

Salam.
menarik juga doodle ni. heh..akak pun baru tau apa benda alah doodle ni. nak cuba juga. dia bolehguna utk buat banner blog kita tak?

cunndaa said...

wsalam mekar : selamat mencuba ye..
buat banner blog? boleh je dear..
nak buat header boleh, banner boleh, watermark boleh..
hehehee...

nurani said...

da wat..jadi n comey..tp xtau cmne nak warna kan..ajar2 ek..:)

cik violet said...

mcmane nak warnakan doodle ek guna paint tu..xreti la..huhu

SyamiEiza Dsyamz said...

Salam , akak camne nak launch paint tool sai tu ? Dah banyak kali tak dapat2 gak .

aeja wina said...

kak! untuk gambar yang ke-3, saye tak jmpe 'edit' lah dekat paint tool tu.. camne ni?

cunndaa said...

@aeja wina : ikut step by step..sure ada...ni mst awal tertinggal step klik simbol pen tu

aeja wina said...

da klik pen da.. tapi,, xde edit.. adoi.. sory susahkan kakak~ kite baru download mende ni smlm.. sume version same kan?

nurul asyiqin said...

thanx kak : ) menlaji

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

kreatifff la ....... :D

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

kreatifff la ....... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TENKIU DAUN KELADI, JEMPUT DATANG LAGI
PUSH >