23

Durian oh Durian...

Salam semua,
Cunndaa jamu mata anda semua dengan durian... 
Sila pejam mata rapat-rapat kepada bukan penggemar durian dan buka mata luas-luas kepada hantu durian..

Sekarang kat Kelantan masih lagi dengan musim Durian, Raja segala buah..
Memandangkan semalam cunndaa makan pulut durian, terasa nak buat entry pasal durian pulak..

Minta maaf kepada yang tidak suka durian, anda boleh skip entry ni laju-laju okey..
Cepat pi tenung picture cunndaa kat sebelah...motippp la sangat...
Yelah daripada duk tenung durian kat sini, anda semua boleh muntah hijau...Tapi manalah tahu kalau tenung durian kat sini lama-lama, yang tak suka boleh terjatuh hati dan terus balik kerja pergi borong durian.

Macam-macam kita boleh buat dengan durian ni, boleh buat tempoyak, buat pengat durian, pulut durian dan pelbagai lagi. 
Nak hantuk durian kat kepala je cunndaa tak bagi, bukan durian yang terbelah, tapi kepala dalim semua yang pecah dua..


Cunndaa nak jamu mata dalim semua..
Jum layan picture cunndaa..
Semua gambar ni cunndaa godek-godek daripada GOOGLE..

*******
*******
*******
*******
*******
*******
*******
*******
*******
*******
*********
********
*******
******
*****
****
***
**
*

Durian boleh dimakan begitu saja.....

Pengat Durian.

Dimakan dengan Santan yang telah dicampur dengan sedikit garam halus dan campurkan dengan sedikit gula pasir.

Tempoyak Durian....

-Cunndaa suka sangat-

Durian dicampurkan dengan budu, asam limau dan cili..

Untuk dimakan bersama dengan nasi.

-cunndaa tak makan budu-

Gulai Tempoyak Ikan Patin...

 Aiskrim perisa durian..
Picture aiskrim tu cunndaa ambil daripada seorang blogger apabila cunndaa godek-godek sambil menggedik kat google.
Blogger yang cunndaa maksudkan tu ialah akak HANAFZUAN.
Pelbagai resepi anda boleh belajar daripada blog beliau.
Pertama kali singgah di blog akak Hana, Hati dah terpaut dengan aiskrim coklat chip..
Nak cuba buat aiskrim tu berdasarkan resepi yang beliau bagi..
Terima Kasih sudi  baca entry cunndaa dan sudi singgah blog cunndaa ^^

Pakai Baju Warna Ceria, Sudilah KOMEN sepatah dua

23 Orang Komen:

laskar pelangi said...

durian leh wat cekodok gak=D hehehehe
pelangi xmam durian..sob3x~~

Abang Stalker said...

abg ske durian,tp durian x ske abg la..

klu mkn mst x bole nk bergabung,mkn je dmm. ;(

wan_cikgumuzik said...

loya okeyhhh..!!

cik pulau said...

dlm banyak2.
yg atas paling suka...
lalala~

Mohd Izzar said...

uuu..bnyk ny resepi durian...hoho

NeenaAnuar said...

I loveeeeeeeeeeeeeeeeesssssssssss DURIAN! ehehe.. memang pantang nampak.. nakk makann jerk keje nyer.. and lately nie pun I kerap kenduri ngan dorian! uhuhu...

r'Da said...

OMG~~ rda sangat3 menggemari durian.. bru 2mggu lepas mam duyan.. bile tgk n3 cunndaa rase mcm nak mkn lg....... waaaaaaaaaaaaaaaaa!

cunndaa said...

@laskar pelangi :besnye cekodok durian..lama x mam...ptg ni nak suh mama cunndaa buat....
rugi taw pelangi x mam durian ^^

cunndaa said...

@Abang Stalker : owh yeke abg, tp law makan durian, tak boleh makan ubat taw..nnt mabuk..kena selang dalam 4 jam keatas baru boleh makan ubat.

cunndaa said...

@wan_cikgumuzik : tutup la idung tu ketat2 time menyinggah ke sini...
tak loya okey...seeeeeeeedapppp

cunndaa said...

@NeenaAnuar : sama la ngn cunndaa, pantang nampak durian, nak makan je kerjanye..^^

cunndaa said...

@r'Da: meh makan kat cunndaa..umah cunndaa banyak durian, pg tadi pun mama cunndaa beli lagi 5 biji...

uLan said...

awww tempoyak :-) i likeee

dak eina said...

aiskrim durian? best ke? adoi =.=

terataiflowerz said...

suka tempoyak cili gak..xsuke mkn dgn nasi..tp suke mkn ngn timun je

muhamad hanif said...

durian segamat lagi best tau !



AAHAHAHAHAHAH

Abang Stalker said...

bru thu..thanks cunndaa ;)

abg selalu x mkn ubat pun,minum 100plus je.kompen 2,3hr baik.

SweetLikeWhat said...

amboi sedapnyeeee..akak mmg gile durian.. :)

izfanora said...

sudah terliur di sini.. tulun.. :P

alif haris said...

waah tempoyak ..
alif pn suke sgt hehehe :)

kak lang said...

demam makan durian..hukhukhuk

Nina Athira-misu said...

kak cunndaa,,nina x suke durian tp suke tempoyak dan bende yg terhasil dr durian..terliur nengok gulai ikan patin msk tempoyak..

shida'R said...

fuhh,mmg sedap terliur jap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TENKIU DAUN KELADI, JEMPUT DATANG LAGI
PUSH >