28

Resepi Puding Koktail


Bahan-bahan

10 gram serbuk agar-agar
1 tin susu pekat F&N (505 gram)
1 tin susu cair F&N
1 tin koktail
5 gelas air

Cara Membuatnya :

Masukkan 5 gelas air (4 gelas air suam + 1 gelas air koktail) ke dalam periuk.

Masukkan serbuk agar-agar dan didihkan diatas api yang perlahan.
Kacau hingga sebati dan mendidih.

Apabila agar-agar tadi sudah mendidih, Masukkan susu pekat sedikit demi sedikit dan kacau sehingga agar-agar mendidih lagi sekali.

Sejukkan didalam bekas dan masukkan sedikit koktail.


Apabila puding koktail ini separuh keras, taburkan lebihan koktail tadi diatasnya.
Supaya koktail timbul pula pada bahagian atas puding.
Seperti gambar dibawah


- ENAK DIMAKAN BEGITU SAJA -

Apabila puding sudah suam-suam, masukkan didalam peti ais.
Tunggu sehingga puding betul-betul pejal.

Untuk lebih sedap..
Potong puding tadi kecil-kecil dan campurkan dengan sedikit susu cair F&N.

Bawa puding koktail ni pi gathering geng Kongsi Blog 10 Oktober ni kat Ulu Yam best jugak rasenye...

boleh buat juadah untuk berbuka puasa nanti... 

Pakai Baju Warna Ceria, Sudilah KOMEN sepatah dua

28 Orang Komen:

Abang Stalker said...

bole cuba ni. :)

thanks cunndaa!

Anisa Hang Tuah said...

amboi sedapnyeee
ni kalau time bulan pose ni kompem kecur

Aku Afzal said...

hoho sedap2.lagi2 disediakan waktu berbuka esok kan?kan? :)

muhamad hanif said...

wahahaha,

bagus =), sedap kalau makan sejuk2 kan.

cunndaa said...

@Abang Stalker : welcome abg...cuba taw....

cunndaa said...

@muhamad hanifA'aa..memang pun...puding tu dari peti ais kan..memang dh sejuk...
heheheeee

iefa ujang said...

da lma mngidam koktail ni :)

Cik Azizah said...

wah puding koktail selalu jijah buat yg manual je..cmpur semua buah2an..sedap ni..kalau di jamu bulan pose.. thanks cunndaa!

qamarguyz said...

salam ziarh..
wahH..sedapnyer!
lama da mak tak buat..
kena paksa ni..
tiba-tiba teringat..huhu

FAIZAL_DEBOT said...

ok.. nak try nati utk juadah berbuka puasa esok.. nyum3

nurani said...

leh wat untk berbuka ni..sedap..:)

Opah Kentang said...

wah..sedapnyer

Khairil said...

err...susu cap lain tak boleh guna ke?...kena cap F&N juga ke?

caliph shuriken said...

fokus kt tagline..
enak dimakan begitu saja, hikk...

Suria said...

wah ! chef cundaa in the house..bleh wat utk berbuke esok..hihi :D

cunndaa said...

khairil : boleh je bro, tapi cunndaa lebih suka guna susu F&N sebab dia pekat dan lemak sikit....
kekekkeee

dedetea said...

wwooww nice blog,,cocok untuk berbuka puasa tuh,,,salam kenal,and saya sudah follow your blog,,be a my follower,ok,,,thanks

sharifahzakiah said...

perghh sdpnyeeee. nak2 lagi time sjuk2 kan. huhu emm nseb bek hari ni xpose lagi kalau tak trliur dah. huhu :D

alif haris said...

baru je mlm td minum koktail hehe .. sedap2 ..:)

shida'R said...

yummi..resepi raya ke cunda?ke berbuka nnt hehe..

.:|kamaryeah|:. said...

sangat bagus utk buat juadah buka puasa kan dear~

hunnyAPIS said...

bestnyerr..leh try nih...:)

Far8 budak baik said...

seyes sedapp suka kot..
sila post laju kat rumah aku
boleh??hahahaha

E1-tribe said...

yea.. salam ramadhan

~NajiLaA~ said...

wah!ade talent!nice one! :)

Jasman said...

Nampak mcm sedap...nak 1 boleh?hehe

Siti Arfah said...

Salam ziarah. Em sedapnyeee npk. :)

hira said...

erk. ni sudah lebih, puasa woooo~ adeh. hahaha :D thanks for sharing! nanti saya nak buat. hooray! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TENKIU DAUN KELADI, JEMPUT DATANG LAGI
PUSH >